[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 1068: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3843)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 1068: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3843)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 5133: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3843)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 5133: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3843)
Долихоколон, IBS и микробиома - chervobg.com

Долихоколон, IBS и микробиома

Диагноза, лечение и съвети за раздразнено черво

Модератор: Doctor_Mitev

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Iris
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Долихоколон, IBS и микробиома

Мнениеот Iris » вт сеп 06, 2016 9:01 am

Здравейте. В момента чета една книжка, в която авторката - докторант по гастроентерология в Университетската клиника във Франкфурт, по достъпен и много забавен начин, разкрива важни аспекти от физиологията на храносмилателната система. Книжката се казва "Черво с чар".

Искам да попитам:
- д-р Митев, съществува ли връзка, според вас между състоянията - Долихоколон и IBS и възможно ли е те да са свързани в същото време и с определени бактерии - липса на добри, наличие на лоши...?

Въпросът ми се формира, след като прочетох за един опит с мишка, която имала дълго сляпо черво. То се скъсило до нормалното си състояние, след като са и добавили определена бактерия.
Рентгенологът ми каза, че дебелото ми черво е два пъти по-дълго от това на майка му (тя би трябвало да е на около 90, защото той е към 70 годишен :))
Предполагам, че Долихоколон - ът, се явява предпоставка за усложнения при IBS...
- Докторе, има ли в практиката Ви и известен ли Ви е, изобщо случай на скъсяване на колона с помощта на бактерии или по друг неоперативен начин?

Потребителски аватар
Doctor_Mitev
Site Admin
Контакти:

Re: Долихоколон, IBS и микробиома

Мнениеот Doctor_Mitev » вт сеп 06, 2016 10:02 am

Долихоколон (дълго дебело черво) може да се среща при хора с IBS, но и при хора с други заболявания и дори при такива без никакви оплаквания (например да се открие при профилактична колоноскопия с цел превенция на рак чрез търсене на полипи, които не дават никакви симптоми).

Долихоколонът сам по себе си не създава оплаквания и никога няма сами да разберете, че имате дълго дебело червоако, ако не ви го каже лекар.

Некоректно и наивно е да се екстраполира резултат правен при единичен експеримент с мишка към ежедневната практика с многобройни пациенти с IBS.

Смятам, че е вредно и дори опасно да се четат научнопопулярни (в повечето случаи псевдонаучни) книги и материали, които дават грешна представа на хората и ги объркват още повече (например че скъсяването на червото ще помогне).

Чие черво е по-дълго няма никакво значение.

В практиката ми няма случай на скъсяване на дебелото черво, защото това е ненужно и безсмислено.
Д-р Стефан Митев - Автор на сайта chervobg.com

maja

Мнениеот maja » пон сеп 19, 2016 5:49 pm

Само искам да кажа, че може би д-р Митев ме помни и не знам дали е обърнал внимание при всичките ми операции, но аз бях с 2 пъти по дълго черво и после оперативно ми го скасиха и ефект върху IBS нямаше, даже нещата се влошиха от това.

Потребителски аватар
Doctor_Mitev
Site Admin
Контакти:

Мнениеот Doctor_Mitev » пон сеп 19, 2016 10:24 pm

Дължината на червото няма никакво значение за оплакванията при раздразнено черво.
Д-р Стефан Митев - Автор на сайта chervobg.com

Върни се в “Всичко за раздразнено черво”