Здравейте,
Не съм убеден, че темата ми е за тук, но все пак, ще се радвам на мнения
Момче на 25 години съм и имам неизяснени стомашни оплаквания вече от близо 5 години. Ще се опитам максимално синтезирано да напиша оплакванията, както и пътя през който съм минал(изследвания,лекарства,операция и т.н)
Всичко започна преди около 5 години със следните оплаквания: гадене и позиви за повръщане(особено на гладно), бавно и трудно хранене(ям по 1 час насила с голямо усилие и мъки), киселини и не чак толкова силна тежест и газове в горната част на стомаха.
Започнах първоначално от личния лекар, после през невролог, вътрешни болести, гастроентеролог, дори и психиатър, като съм изпил всички възможни лекарства, като нексиум,омепразол,деган, мотилиум, иберогаст и тн и никакъв ефект. След около 5 месеца от началните оплаквания и всички тези лекараства се престраших и си направих гастроскопия, като резултата беше лек повърхностен гастрит без хеликобактер и малка хиатална херния. Казаха ми , че ми няма нищо и просто да се успокоя. Опитах се да не обръщам внимание, но тези непрекъснати оплаквания ми пречеха на нормалното ежедневие. Пил съм и золофт, който ми го изписа психиатър, но пак нищо. Единствените лекарства, които ми помагаха са нексиума и пробитора и то само за киселините, което не ми беше големия проблем. Минаха около 3 годни в които переодично съм ходил при различни лекари, но всички ми изписват стандартните лекарства и ми казваха, че нищо ми няма, а аз просто не издържах вече.
Март месец тази година ми направиха отново гастроскопия в топ клиника в София и резултата беше рефлукс-езофагит B ,2см хиатална херния и хроничен антрален гастрит. Като цяло нищо сериозно и отново с ми изписаха типичните лекарства- ефект 0.
Консултирах се с лапароскопски хирург относно хиаталната херния и той каза, че рефлукса е от нея, а гаденето,тежестта и тн също би могло да бъде. Реших и си направих операцията, защото просто това беше последната ми възможност.
Резултата от нея е, че нямам рефлукс и киселни, НО останалите основни проблеми, които ме мъчат си останаха, а дори и тежестта в стомаха след храна или вода се засилиха. Направих си отново гастроскопия за да се види ефекта от операцията – останал беше само гастрита и операцията беше успешна(без езофагит ,проходим хранопровод и т.н.)
В момента продължавам да си имам първоначалните проблеми (без рефлукса) не мога да имам нормално ежедневие и да започна работа, защото тези проблеми не спират.
Всяка сутрин имам гадене и чувството, че трябва да се оригна за да ми олекне.Не мога да се нахраня нормално, дори и да съм много гладен, приживям храната и ям 2 филийки за около 1 час, което е голямо усилие, а в същото време, ако не ям става по-зле. По принцип бях спортна натура и винаги съм се хранил здравословно, но проблема ми не е от вида на храната, а от самия й прием.След, като успея да хапна и ако пия и 2-3 глътки вода става адска тежест в стомаха, която след време слиза надолу започва къркореноето и газовете.
Изписаха ми еспумизан,деган и креон 10 000ед, пих ги, но нищо не помага (оплакванията били функционални)
Единсвената възможност е проблемите да са психосоматични, но аз се усещам, че ако поне малко ми е по-добре, веднага имам и настроение т.е депресивното състояние е следствие от проблемите, а не причина…
Ще се радвам на адекватно мнение и препоръка. Благодаря предварително:)