[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 1068: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3843)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 1068: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3843)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 113: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 5133: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3843)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 5133: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3843)
IBS или IBD - Страница 2 - chervobg.com

IBS или IBD

Диагноза, лечение и съвети за раздразнено черво

Модератор: Doctor_Mitev

Потребителски аватар
Doctor_Mitev
Site Admin
Контакти:

Re: IBS или IBD

Мнениеот Doctor_Mitev » ср юни 22, 2016 5:10 pm

Болестта на Крон и улцерозният колит се виждат при колоноскопия.
Д-р Стефан Митев - Автор на сайта chervobg.com

eastman18
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Мнениеот eastman18 » пет юни 24, 2016 8:27 pm

Потребителски аватар
Doctor_Mitev
Site Admin
Контакти:

Мнениеот Doctor_Mitev » пет юни 24, 2016 11:35 pm

Не мога да коментирам поставените твърде специфични въпроси без да съм ви виждал.

Nivea
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Мнениеот Nivea » ср авг 31, 2016 7:22 pm

Насочиха ме да питам тук. :-)

Здравейте, д-р Митев!
В една объркана и неясна ситуация - моля за мнението Ви.

Януари месец, изкарах някакъв грип или вирус / според мен /. С 40 градуса температура, с някакви афти в устата, главоболие, диария ( до 20 пъти ) и коремни болки. За около 10-ина дена.
После, горе долу нещата се нормализираха, въпреки че остана диарията ( около 4, 5 пъти на ден ) и спорадични коремни болки / основно в дясно / с температура до 38.0 градуса.
Пих пробиотици, но нещата не се оправяха. / Не бях в България тогава и не съм посещавала лекар /
Април, прибиране в България - отидох до личната лекарка, защото подозирах някакъв хроничен апандесит. Тя ме изпрати на гастроентеролог. Там ме гледа на ехограф и описанието от него е, цитирам: "
Обективно състояние:
Корем - мекоеластична констистенция, запазена перисталтика, палпалаторна болезненост-в малък таз по хода на д.колон. Афебрилна, аниктерична.
Изследвания:
УЗТ- Суспектно задебелени чревни бримки до 36мм. Свободно параАо пространство. Не се видя асцит.
Черен дроб - висока ехогенност на чернодробният паренхим, бъбреци, жлъчка, далак, панкреас - в норма.
Терапия:
Омнибиотик и Дуспаталин.

Каза ми, че съмнението е за болест на Крон и точка. Така ми е написано и в амбулаторният лист - Основна диагноза МКБ - К50.9 Болест на Крон, неуточнена. / не го бях чувала и помислих, че е медицинското название на раздразнено черво /.

Пусна ми кръвни изследвания, които са следните:
Левкоцити - 14,31 / 3,5-10.5 / Н
Лимфоцити % - 17.72 / 20 - 48 / L
Моноцити % - 6.1 / 1-11 /
Гранулоцити % - 76.21 / 40-70/ H
Моноцити # - 0,91 / 0.1 - 0.8 / Н
Лимфоцити # - 2.5 / 2.5 - 4.5 /
Гранулоцити # - 10.91 / 2.0 - 6.5 / Н
Тромбоцити - 328 / 140 - 490 /
Хемоглобин - 158.0 / 120 - 165 /
Хематокрит - 0. 473 / 0.35 - 0.49 /
Еритроцити - 4.86 / 3.5 - 5.0 /
MCV - 97.31 / 76 - 96 / Н
MCH - 32.51 / 27 - 32 / Н
MCHC - 334 / 320 - 360 /
Урея - 1,53 / 2 - 8.30 / L
Асат - 15.80 / 0 - 41 /
Алат - 9.42 / 0 - 41 /
GGTP - 12. 73 / Жени - 7 - 32 /
Суе - 8 / 0 - 20 /
CRP / високочувствителен тест / - 5
Глюкоза - 5.70 / 3.50 - 6. 38 /

Не се видяхме втори път с гастроентероложката, защото ми се наложи да замина. Спешно и за малко, но достатъчно, за да не успея да си довърша прегледа. А и при никаквата информация, която ми беше дадена, не подозирах, че е и наложително.

Преди няколко дни, звъннах на личната, че нещата не се оправят и попитах дали, според нея е удачно, докато съм в България - да отивам да махна апандесита. Защото, според мен - това не беше раздразнено черво. Споменах, какво ми е написано от прегледа, тя ми обясни, че болест на Крон не е раздразнено черво. А по-сериозен проблем.
Както и да е. Отидох на платен преглед при друг гастроентеролог. Обаче не му показах първите изследвания, преди той да си приключи прегледа.
Според него, всичко беше нормално на ехография. Показах му тогава другото мнение. Мисля, че то го изненада. Накара ме да пусна - калпротектин и да му звънна.
Пуснах, резултатът е 30 при референтна граница до 50. Което означава отрицателно.

Въпросът ми към Вас, след цялата тази тирада, за която се извинявам е - какво да направя сега при тези разминавания в мненията? 3,6 см сгъстяване на червата, както пише на ехографската снимка от първият преглед - може ли да не се види от вторият лекар? / Според личната ми лекарка - не било малко въобще, каквото и да означава това. /
Защото, ако правилно разбрах - заради него е съмнението за Крон. А в същото време, калпротектина ми е отрицателен. А тук прочетох, че е достатъчно достоверно, като изследване.

Трети гастроентеролог? Друга специалност лекар? Някакво изследване?
Знам, че от някакви описания, нищо не можете да кажете конкретно. Просто Ви моля да ме посъветвате - какво би трябвало да направя, според Вас. За да стигна до нещо конкретно и ясно.

БЛАГОДАРЯ ВИ!

P.S
Жена, на 26г, 162 см, 42 кг / имам загуба на тегло около 4кг от януари, но според мен си е нормално, защото храненето ми е сведено умишлено до минимум, заради диарията. Т.е не мисля, че е патологично отслабване, а логично / Не пия алкохол, не употребявам наркотици, пуша по 5, 6 цигари на ден. Нямам никакви заболявания.

Потребителски аватар
Doctor_Mitev
Site Admin
Контакти:

Мнениеот Doctor_Mitev » чет сеп 01, 2016 9:17 pm

Първо подчертавам, че не мога да влизам в конкретика, без да съм Ви виждал.

Щом има неясна ситуация, вероятно е време за колоноскопия. Тя може да разсее повечето съмнения.

За повече информация:
http://gastrolekar.com/kolonoskopia/

XXXX

Мнениеот XXXX » пет сеп 02, 2016 9:21 am

Nivea, пуснете си микробиология, а също така така пуснете си изследване за Клостридиум дефициле. Аз имах такива симптоми доста дълго време и се оказа, че имам Кандида и Клостридиум в червата. След излекуване на Клостридиума нещата доста се промениха. Имам СДРЧ, но можеше и да не го развия, ако не съм си ходила с токсина и Канидата в червата в продължение на години. Може и те да са следствие от СДРЧ, но според мен в моя случай са причина.

Nivea

Мнениеот Nivea » пет сеп 02, 2016 9:34 pm

Благодаря много, д-ре!
Една препоръка, ако позволите за статията. Разделете картинките на Улцерозен Колит и Крон. Така не става ясно - коя е Крон. И коя, Колит-а. За хора, които не са лекари.
Иначе, статията е изключителна...

Nivea

Мнениеот Nivea » пет сеп 02, 2016 9:38 pm

ХХХХ, благодаря Ви!
Ще пусна задължително тези изследвания.

Върни се в “Всичко за раздразнено черво”