Здравейте и от мен - големият фен на FODMAP диетата. Едва ли има смисъл да ви убеждавам колко много ми е помогнала лично на мен диетата. А в комбинация с другите методи на лечение прави направо чудеса. Личното ми мнение е, че човек трябва много добре да се запознае с фактите, с различните методи на лечение и заедно с лекуващият го лекар да изберат най-подходящите методи за конкретния случай.
Според мен FODMAP диетата трябва да е стабилната основа, на която да стъпи всяка друга форма на лечение. Това обаче си е лично мое мнение, много пациенти не мислят така, и ако ви е станало вече ясно естеството на това заболяване и ролята на стреса в него, ще ви стане ясно и защо точно на тези пациенти диетата не им помага особено. Дори и да се насилят да я спазват, те съзнателно или несъзнателно толкова често я нарушават, че тя просто няма как да им осигури положителен резултат. Затова е безсмислено точно тези пациенти да бъдат принуждавани да спазват диетата. Щом могат да живеят и без нея, значи не са толкова зле, че симптомите да ги мотивират достатъчно за да я спазват. Лично яз когато я започнах бях толкова зле, че бях готова и отрова да пия за да се подобря. А и по принцип, когато става въпрос за здравето - независимо дали е моето или на семейството ми, няма нищо по-важно и лиготиите са неуместни. Щом са ти казали да спазваш диета - спазваш я без да се оплакваш и да досаждаш с въпроси от сорта на: " Може ли да опитам малко от това, ще ми стане ли нещо?, Не може ли без диета?, Не може ли да ям обикновен хляб, другият ми дразни?" и тем подобни. То е ясно, че като питаш все едно и също и да не е позволено, накрая доктора го разрешава, защото му е ясно, че и без това ако не ви го разреши ще се откажете от цялото лечение, което е още по-лош вариант. Това относно спазването на диетата.
Относно глутена – колкото и да се опитвате няма да намерите нито една положителна дума за него, просто защото в него няма нищо полезно и хубаво, няма значение, че според университета, който създава и разширява диетата проблема не е в самия глутен, а във високото съдържание на FODMAP в този вид храни. Погледнете си етикета на хляба, който купувате – почти всички хлябове имат ДОПЪЛНИТЕЛНО добавен СУХ ПШЕНИЧЕН ГЛУТЕН – това нормално ли ви се струва? Та вие приемате 2-3 пъти повече глутен от нормалното му съдържание в брашната, ако нямат добавки. Дори и да не ви вреди на заболяването вреди на някое друго ваше заболяване. Аз лично се опитах да върна поне частично глутена и ефекта беше УЖАСЕН. Ще ви го спестя като информация. Важното е просто да знаете например, че глутен съдържащите храни са богати на витамините от групата Б и фибри и щом ги спирате, трябва да се храните разнообразно и пълноценно, за да си осигурите същият прием с който е свикнал организма ви. Много хора правят грешката за да им излиза ефтино да ядат едно и също и така си правят някакви хранителни дефицити. Всъщност това е принципна грешка на болните от IBS, за да нямат болки спират цели групи храни, дори и да не спират глутена или нещо друго. FODMAP диетата позволява като улесните работата на червата с тази диета, да ядете после много повече неща и именно така се избягват тези хранителни дефицити.
С лактозата проблема е подобен. Но разликата е че там не ни я спират напълно – позволяват ни млечни продукти, но само такива които не я съдържат или я съдържат, но в малки количества. Тоест, относно обикновеното сирене и киселото мляко – диетата не ги разрешава, защото на нашия пазар сирената не са узрели. При зреенето на сирената лактозата намалява. В началото на зреенето тя също е по-малко. Затова се разрешават или напълно пресни сирена – от рода на моцарелата и напълно узрели с висока масленост – от рода например на сиренето Бри. В междинният период на зреене лактозата е в голяма концентрация и не е съвместима с диетата. За киселото мляко – позволено е само безлактозно такова, а в България то не се произвежда и внася. На пазара може да се намери само безлактозно прясно мляко – такова произвежда фирмата Мегле и го зарежда в някой Кауфланд магазини, но не във всички градове. В София има и вносни такива пресни безлактозни млека.
Самата диета се дава за срок от 6 седмици (такъв е срока и за избагване на забранените плодове), след това се въвеждат храните, но постепенно и не всички. Ако при внасянето на една храна се получи проблем, тя се изключва отново и така се стига до окончателен вариант на диета в който остават изключени само някой храни и добавки, като например чесън, лук, ябълки, мед, инулин, обикновено прясно мляко и т. н. Тоест оставате на някаква странна диета подобна на тази на която са всички преди да почнат лечението – просто избягваме храните които най-много дразнят – не познавам пациент с IBS, който да консумира абсолютно всичко без изключение, дори и здрав човек с обикновен колит или гастрит избягват повече неща.
Друг важен момент – диетата не е само позволени и забранени храни, а и КОЛИЧЕСТВО в което са разрешени различните храни, а също и самата диета е много по разширена от тази с която разполагат повечето от вас – за съжаление тези количества и другите позволени храни в България не могат да бъдат намерени. Именно за това аз ги публикувам във Фейсбук в групата на страдашите от IBS, която създадох – вече имаме 79 членове.
https://www.facebook.com/ibs.bg?ref=aymt_homepage_panelИменно за това казвам, че спазването на диетата не е за начинаещи, трябва да ви е ясно какво правите, какво е глутен, какво е лактоза, какво е FODMAP, кои с атези късоверижни въглехидрати, които дразнят червата и не се усвояват в тънките черва, какъв е механизма на действие, който предизвиква това подуване и газовете, болките и т. н. Тоест трябва да четете много преди да започнете диетата. За съжаление в България нямаме все още диетолози, които да свършат това вместо вас, както е в другите страни.
Това е от мен! Всеки който иска да пробва с диетата – аз съм насреща и мога да помагам, можете да ми пишете или тук във форума или в страничката ни във Фейсбук за която дадох линк. Успех на всички!