IBS и ишиас?

Диагноза, лечение и съвети за раздразнено черво

Модератор: Doctor_Mitev

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
yanta
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

IBS и ишиас?

Мнениеот yanta » чет апр 21, 2016 5:35 pm

Здравейте! Имам мъчителен проблем с дебелото черво - обикновено след някакво остро внезапно разстройство нещо се обърква и започват чести напъни за дефекация, по 4-5 на ден, след хранене на обяд задължително. Най-лошото е, че след тях често получавам ужасна болка ниско долу вляво, почти в слабините, стъпалото ми изтръпва, усещам тоя си крак различен. Болките не минават от спазмолитици. По тая причина и поради честите внезапни разстройства и неотложни позиви за дефекация ми направиха колоноскопия в "Токуда", но проблемът не се изясни. В ректума и сигмата не видяха нищо. Откриха единични афти на флексура хепатика и предположиха IBD, по-точно болест на Крон, но биопсиите не го доказаха. После 6 месеца минаха безпроблемно, но от началото на март пак след разстройство и последвалото след това запичане, когато червата почнаха да се освобождават, картината се повтори, но с много по-силни болки - имаше дни, в които почти не можех да ходя. Този път обаче се включи и болка в кръста. Според гастроентеролозите тая болка долу вляво и в слабините не е "тяхна". Предполага се, че е радикулерна, понеже имам дискови протрузии на L4-L5 и L5-S1. Не мога обаче да я оправя с нестероидни средства поради проблемите с червата и стомаха, които имам. Странно е обаче защо се отключва от дефекация. Гинекологично няма проблем, проверих. След месец при строга диета и пробиотици червото се поуспокои до 3 дефекации без болка, но е на ръба. Обаче трудно ходя - болка вляво долу ниско в кръста, изтръпване на подбедрицата и стъпалото, почти не мога да изляза от къщи, особено сутрин и перспектива никаква. Невролозите не искат да ме лекуват заради проблема с нестероидните, гастроентеролозите искат нова колоноскопия при положение, че ми е правена само преди 6 месеца и мина много трудно, с кървене и болки след това. Направеният от мен фекален калпротектин е много нисък и отхвърля в момента проблемът да е Крон. Добре е да пийна 4-5 дена Флажил, но той пък е невротоксичен и при периферна невропатия не бива да се ползва.
Понеже закъсах и с психиката, пих един месец инсидон, но не ми помага. постоянно съм напрегната, тревожна и депресирана от всичко това. Сега ми предлагат Ремирта /антидепресант/ или Транксен 0,5 мг 3 х1 за един месец, но се боя къде да избера. Попитах за анафранила, след като прочетох темата във вашия форум, но ми заявиха, че било старо лекарство и не смея сама да си го назнача. Очевидно има връзка в тия оплаквания - раздразненото черво, ишиаса и съответно тревожността. Може би някъде там някъде /долу вляво - червото ми е изцяло смъкнато в малкия таз/ се преплитат вегетативни и сензорни нервни влакна. Не се намери обаче лекар, който да погледне комплексно на нещата. То вярно, че е трудно да се определи кое е кокошката и кое яйцето, но толкоз ли няма лекари, които да обичат предизвикателствата? Д-р Митев, може би сте имали такива случаи? С нетърпение чакам коментара и съветите ми! Простете за дългия пост.

Потребителски аватар
Doctor_Mitev
Site Admin
Контакти:

Re: IBS и ишиас?

Мнениеот Doctor_Mitev » чет апр 21, 2016 10:23 pm

Здравейте,

Наистина интересна история, но без да съм ви виждал не мога да дам конкретен съвет.

Връзка между раздразнено черво и тревожност виждам при много пациенти, но такава с ишиас до сега не съм срещал.
Всъщност имате ли поставена диагноза ишиас или имате определени само дискови протрузии? А периферна невропатия?

Каквото и да правите, не се самолекувайте и не вярвайте на всичко, което откривате в интернет.
Д-р Стефан Митев - Автор на сайта chervobg.com

yanta

Мнениеот yanta » ср апр 27, 2016 7:06 pm

Д-р Митев, благодаря Ви за отговора. Диагнозата ишиас е поставена след преглед от невролог, който направи няколко теста. През май ми предстои ЕМГ, което може би ще изясни нещата. От моите проучвания в Интернет попаданх на факт, че запекът може да бъде причина за ишиас. Копирам анализа на един Ваш колега GP, който ми се стори интересен, но не знам какво да предприема. В момента червото ми пак "продуцира" по 3-4 пъти на ден, оформени изпражнения, болка нямам. Но стане ли разстройство, след това почти винаги започват проблеми. Колкото до тревожността, кои според Вас са най-добре действащите медикаменти по отношение на червото?
Ето и обещания пост:

Re: БОЛКИ СЛЕД ДЕФЕКАЦИЯ

Мнениеот ZdraveiGP » Вто Апр 05, 2016 5:19 pm
Здравейте YANTA,
Малко се забавям с отговорите поради ангажименти.
Може би следващата стъпка е актуален скенер или ямр на коремни органи/малък таз/и непременно гр.стълб - с акцент лумбо-сакрален отдел. ЕМГ (електромиография) на долния крайник също е препоръчителна - при възможност по време на "криза" както сте в момента. Инервацията на вътрешните органи (вкл.д.черво) се осъществява чрез вегетативната нервна система (автономна, неволева), а "на тялото"/мускулите/сетивността на кожата - чрез соматичната нервна система. Във вашата симптоматика им "пресичане" между тези две системи - симптоматика от д.черво (невро-вегетативна) и сетивна и моторна симптоматика по хода на и от соматичната нервна система - тези болки в гениталиите, изтръпването, слабостта на подбредрицата и ходилото. В лумбо-сакралния или сакралния плексус е пресечната точка и има и от двете системи - на нивото на дисковите ви протрузии и малко по-долу. Като се притисне дадена нервна структура в нея може да има и моторни и сетивни и вегетативни влакна и може да се появи подобна смесена симптоматика. Нивото е ориетировъчно L1-S3 - н.пелвикус осъществяващ чрез вегетативната нервна система инервацията на дебелото черво и от същото ниво има и влакна на феморалния, пудендалния нерв и н.ишиадикус - причиняващи болката и изтръпването в гениталиите и крака. При установените дискови протрузии и отхвърлено за момента заболяване на червото, може би водеща е неврологичната причина от притискане на тези "смесени" нервни структури. Може би прагът на чувствителност е много нисък и леко "раздразнение" на червото при запек/диария независимо от причината, "по съседство" или чрез аферентните нервни влакна "отключва" и соматична симптоматика. Кое е яйцето и кое кокошката - трудно ще се установи, но изглежда неврологичната хипотеза е по-вероятна.
Симптоматиката с тези редувания на запек/диария/болки ниско в ляво по-скоро е характерна за синдром на дразнимото черво. При него няма възпаление и се числи към функционалните разстройства на дебелото черво. Нерядко причините за него са психо-емоционални и невросоматични - стрес/неврози/депресия и в лечението се включват медикаменти от психофармакологията.

Потребителски аватар
Doctor_Mitev
Site Admin
Контакти:

Мнениеот Doctor_Mitev » ср апр 27, 2016 8:04 pm

Ако напиша тук медикамент срещу тревожност, то много хора ще си го набавят без преглед от лекар, което е опасно.

Затова ще се въздържа от отговор на този въпрос. В сайта също съм избягвал да посочвам конкретни лекарства.

Надявам се да ме разберете.
Д-р Стефан Митев - Автор на сайта chervobg.com

Върни се в “Всичко за раздразнено черво”