Първо да уточня какво цели диетата – тя се стреми да намали количеството на тези късоверижни въглехидрати, които са трудно разградими и усвоими, преминават транзитно през тънките ни черва и попадат в дебелото, където стават храна на бактериите, предизвикват раздуване на червата, газове, болка и т. н.
Започвам да отговарям подред. Относно лактозата: има една анкета за това кои са най-големите трегери (дразнители, причинители на симптомите на IBS). 90% от отговорите включват лактозата и глутена. Дори и след приключване на стриктната диета, много от пациентите не могат да ги включат в диетата си отново. Ето ви линк към анкетата, дори и да не разбирате английски, прегледайте отговорите и търсете lactose . Ще видите колко често го има.
https://www.facebook.com/MonashFODMAP/p ... =1&theaterСирената – разрешават се много пресни, меки и много отлежали, твърди и с висока масленост сирена. Каква е логиката – в началото и в края на процеса на зреене лактозата в сирената се съдържа много малко. В началото на процеса тя още не се е образувала, в процеса на зреене нараства и в края на процеса вече е разградена до по-лесно усвоими въглехидрати. Списъкът на разрешените сирена: камембер – 40г.; чедър – 40г.; котидж – 36г.; фета – 125г.; козе сирене – 60г.; моцарела – 60г.; рикота 40г.; сирене меко, бяло комбинирано (бри и камембер) – 40г.; швейцарско сирене – 54г.; Това е пълният списък. Всякакви самоинициативи са нежелателни. Ако нещо липсва в списъка – то или е забранено или не е изследвано. Тоест не се препоръчва да се консумира.
Елдата – сготвена се разрешава само 54г., но брашно от елда можете да консумирате до 100г. и булгур от елда (няма го в България) – 135г. Каква е отново логиката – при смилане и преработка отново късоверижните въглехидрати намаляват. За съжаление процеса на сваряване и изпичане не намалява тези късоверижни въглехидрати.
Проблемът с количеството на всяка храна – МНОГО Е ВАЖНО! Университета измерват съдържанието на тези късоверижни въглехидрати във всяка храна, в определен грамаж. И има граница, която не бива да се надвишава. Именно с количеството се регулира тази разрешена доза от късоверижни въглехидрати. Тя трябва да е точно толкова, колкото да не стимулира симптомите на заболяването. Затова всяка храна в диетата си има разрешен грамаж.
Относно биволското мляко – не го намирам в приложението на диетата, тоест не е изследвано. Ако го добавят ще ви пиша.
Надявам се да съм била достатъчно изчерпателна. Ако имате други въпроси с радост ще ви отговоря.