Мнениеот maja » ср окт 28, 2015 3:12 pm
Има много хора, които постоянно ме питат за това. Трудно е да им отговоря. От една страна лекарите казват, че не води до по-опасни заболявания и няма голям риск за здравето ни. Това е само на теория. На практика обаче, имам много наблюдения върху други болни, в България и в чужбина чрез фейсбук. Не лечението на самото заболяване може да е много опасно. Първо защото задълбочава психичните проблеми и може да доведе до много тежка депресия, че даже нещо повече. Освен това само симптоматичното лечение или неправилното лечение само с лекарства за болката и против разстройство или запек, които не повлияват пряко самият IBS, води до други усложнения и други заболявания на червата. Много често се срещат например: колит, хемороиди, фисури, дивертикулит и др. И повечето от случаите с усложнения (да не казвам всички, че ще ме обвинят в пристрастие) са при хора, които НЕ спазват FODMAP диетата и ядат каквото им скимне. Това са моите наблюдения. Това е може би защото се предполага, че в интернет пишат само най-тежките случаи, но монетата си има и друга страна. В проучванията обикновено не се включват точно такива тежки случаи, а трябва. Тоест и те не са 100% достоверни. Истината е някъде в златната среда.