Опасен ли е IBS?

Диагноза, лечение и съвети за раздразнено черво

Модератор: Doctor_Mitev

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
maja
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Опасен ли е IBS?

Мнениеот maja » ср окт 28, 2015 3:12 pm

Има много хора, които постоянно ме питат за това. Трудно е да им отговоря. От една страна лекарите казват, че не води до по-опасни заболявания и няма голям риск за здравето ни. Това е само на теория. На практика обаче, имам много наблюдения върху други болни, в България и в чужбина чрез фейсбук. Не лечението на самото заболяване може да е много опасно. Първо защото задълбочава психичните проблеми и може да доведе до много тежка депресия, че даже нещо повече. Освен това само симптоматичното лечение или неправилното лечение само с лекарства за болката и против разстройство или запек, които не повлияват пряко самият IBS, води до други усложнения и други заболявания на червата. Много често се срещат например: колит, хемороиди, фисури, дивертикулит и др. И повечето от случаите с усложнения (да не казвам всички, че ще ме обвинят в пристрастие) са при хора, които НЕ спазват FODMAP диетата и ядат каквото им скимне. Това са моите наблюдения. Това е може би защото се предполага, че в интернет пишат само най-тежките случаи, но монетата си има и друга страна. В проучванията обикновено не се включват точно такива тежки случаи, а трябва. Тоест и те не са 100% достоверни. Истината е някъде в златната среда.

Потребителски аватар
Doctor_Mitev
Site Admin
Контакти:

Re: Опасен ли е IBS?

Мнениеот Doctor_Mitev » ср окт 28, 2015 6:57 pm

Самото заболяване не повишава риска от рак и възпаление. За съжаление ежедневните симптоми силно влошават качеството на живота.
Д-р Стефан Митев - Автор на сайта chervobg.com

maja

Мнениеот maja » ср окт 28, 2015 7:03 pm

Забравих да кажа за инфекциите. В началото си мислех, че само аз имам такива инфекции, защото имам много операции и има вътреболнични инфекции, но се оказа че не е така. В другите страни пациентите и тези които познавам у нас постоянно говорят за това. Много от тях изобщо не са казали на лекаря си за това, защото си мислят че няма никаква връзка, но в лекарите в чужбина знаят че има такава и това не подлежи на коментар. Инфекциите са масови при IBS - зъбни инфекции, гинекологични, в дебелото черво, в урината, по кожата, навсякъде. И влошават много положението ако не се лекуват.

NSV

Мнениеот NSV » ср окт 28, 2015 7:51 pm

Доколкото знам от медицинска гледна точка не е опасен, но от социално може да е пагубен. За това вярвам, че всеки рано или късно ще намери вариант да го излъже. Иначе от социална гледна точка той е много опасен и трябва да се вземат мерки, за да може човек да си върши ежедневните нещо. А лично на теб ще ти пратя съобщение с нещо, което съм прочел, за да го причупиш през твоята призма.

Върни се в “Всичко за раздразнено черво”