Здравейте! Имам мъчителен проблем с дебелото черво - обикновено след някакво остро внезапно разстройство нещо се обърква и започват чести напъни за дефекация, по 4-5 на ден, след хранене на обяд задължително. Най-лошото е, че след тях често получавам ужасна болка ниско долу вляво, почти в слабините, стъпалото ми изтръпва, усещам тоя си крак различен. Болките не минават от спазмолитици. По тая причина и поради честите внезапни разстройства и неотложни позиви за дефекация ми направиха колоноскопия в "Токуда", но проблемът не се изясни. В ректума и сигмата не видяха нищо. Откриха единични афти на флексура хепатика и предположиха IBD, по-точно болест на Крон, но биопсиите не го доказаха. После 6 месеца минаха безпроблемно, но от началото на март пак след разстройство и последвалото след това запичане, когато червата почнаха да се освобождават, картината се повтори, но с много по-силни болки - имаше дни, в които почти не можех да ходя. Този път обаче се включи и болка в кръста. Според гастроентеролозите тая болка долу вляво и в слабините не е "тяхна". Предполага се, че е радикулерна, понеже имам дискови протрузии на L4-L5 и L5-S1. Не мога обаче да я оправя с нестероидни средства поради проблемите с червата и стомаха, които имам. Странно е обаче защо се отключва от дефекация. Гинекологично няма проблем, проверих. След месец при строга диета и пробиотици червото се поуспокои до 3 дефекации без болка, но е на ръба. Обаче трудно ходя - болка вляво долу ниско в кръста, изтръпване на подбедрицата и стъпалото, почти не мога да изляза от къщи, особено сутрин и перспектива никаква. Невролозите не искат да ме лекуват заради проблема с нестероидните, гастроентеролозите искат нова колоноскопия при положение, че ми е правена само преди 6 месеца и мина много трудно, с кървене и болки след това. Направеният от мен фекален калпротектин е много нисък и отхвърля в момента проблемът да е Крон. Добре е да пийна 4-5 дена Флажил, но той пък е невротоксичен и при периферна невропатия не бива да се ползва.
Понеже закъсах и с психиката, пих един месец инсидон, но не ми помага. постоянно съм напрегната, тревожна и депресирана от всичко това. Сега ми предлагат Ремирта /антидепресант/ или Транксен 0,5 мг 3 х1 за един месец, но се боя къде да избера. Попитах за анафранила, след като прочетох темата във вашия форум, но ми заявиха, че било старо лекарство и не смея сама да си го назнача. Очевидно има връзка в тия оплаквания - раздразненото черво, ишиаса и съответно тревожността. Може би някъде там някъде /долу вляво - червото ми е изцяло смъкнато в малкия таз/ се преплитат вегетативни и сензорни нервни влакна. Не се намери обаче лекар, който да погледне комплексно на нещата. То вярно, че е трудно да се определи кое е кокошката и кое яйцето, но толкоз ли няма лекари, които да обичат предизвикателствата? Д-р Митев, може би сте имали такива случаи? С нетърпение чакам коментара и съветите ми! Простете за дългия пост.