Аз съм на 23 години и откакто се помня стресът много ми влияе на състоянието на храносмилателната система. Спомням си, че като бях много малка, често повръщах, когато се притесня. В пубертета се случваше често да чувствам корема си подут, като повечето пъти това беше съпътствано със запек, но не обръщах особено внимание, защото мислех, че това е нормално. Също така винаги почти след нахранване ме боли под лявото ребро, но на това също никога не съм обръщала внимание.
Преди 6 години прекарах много тежка уреаплазмена инфекция. Първоначално не беше установено, че причинителят на инфекцията е уреаплазма. Бях лекувана на посоки симптоматично с различните антибиотици. Едни ми се изписваха за постоянния цистит, защото в урината не се изолираше нищо като причинител, други- за налепите по сливиците и болките в ушите. Лежах два пъти в инфекциозно отделение, където ми се вливаха широкоспектърни антибиотици и веднъж в нефрология, защото направих бъбречна криза от неизлекувания цистит. Този ужас продължи година и половина. За всичкото това време започнах да получавам киселини, газове, болка зад гръдната кост, повръщане и какво ли още не, въпреки, че не спирах да пия пробиотици. Постоянно имах температура, докато не се разбра, че всъщност уреаплазмата стои в основата на всичко. Отново пих антибиотици, този път нещата се пооправиха и поне престанах да вдигам температура. От тогава обаче освен хроничния цистит, който получавам ВСЕКИ път след полов контакт (като вече винаги причинителят е e.coli), а през другото време чувствам дсикомфорт при уриниране, имам и хронична кандидоза от множеството изпити антибиотици. Постоянно съм по гинекологични и урологични кабинети. Паралелно с това се появи и другият ми най-голям кошмар- всекидневното подуване на корема, болките и диарията.
Диарията започна след като дойдох преди около 4 години да уча в София. Отначало не беше толкова често. Преди две години положението доста се влоши. Посетих гастроентеролог с оплаквания- почти постоянна диария, подуване, киселини и тъпа болка в областта на хранопровода. Постави ми диагноза гастрит и колит. За пореден път ми бяха изписани ензими, пробиотици и Дуспаталин.
От тогава насам винаги съм така. Имах периоди на подобрение, но бях заета с други неща и най-вече с гинекологичните и урологичните си проблеми. Много ме притесняваха тези неща, защото ми създават ужасен дискомфорт и мъки и сякаш храносмилателните ми проблеми останаха на заден план, въпреки, че след прием на антибиотици, нещата излизаха извън контрол.
Едно лято прекарах стомашен вирус, спомянам си, че след това нещата се влошиха за дълъг период от време.
Миналата есен имах известно подобрение, но зимата отново имах период на засилен стрес. От тогава до днес съм всекидневно с диария, за която пия нещо, съдържащо Лоперамид, само колкото да изкарам деня, като естествено почти не ям, за да съм по-спокойна. С болките, подуването и киселините съм се отказала да се боря отдавна. Просто преди няколко месеца осъзнах колко и този проблем е започнал да влияе на живота ми. Отбягвам да излизам, ако съм яла преди това- абсурд... Не пътувам. Самите симптоми започнаха да предизвикват притеснение у мен, което пък предизвиква симптомите. Наскоро пак пих антибиотик заради e. coli в урината и страшни болки. Няма нужда да казвам до какво доведе това. Пробвала съм какво ли не. Изключила съм от менюто си страшно много неща, които в последствие видях, че наистина предизвикват дразнене и въпреки това сякаш нищо не помага.
Наскоро съвсем случайно попаднах на сайта и форума, изчетох всичко и се консултирах с д-р Стефан Митев. Минали са само няколко дни след прегледа, не мога да кажа, че чувствам подобрение, но все пак виждам някаква надежда поне за този ми проблем, защото за другите ми проблеми явно засега решение няма. Искам просто да бъда по-спокойна, да не обмислям всяко хранене в зависимост от това дали ще излизам, да спра да гладувам като превантивна мярка преди срещи, пътувания и дори най-обикновени излизания, да не се страхувам да ям навън, да мога да спя спокойно, а не цяла нощ да чувствам подуване, газове и т.н., да нямам постоянно усещането за недоизхождане, тежест и всеки ден по няколко пъти да ме ''реже корема'' така, сякаш ми предстои да изкачвам Еверест, само защото ми се налага да изляза с приятели... Осъзнавам, че няма как да стане веднага, но се надявам да дойде момент на подобрение, защото най-хубавите ми години се превърнаха в ад и в низ от болести, прегледи и приемане на лекарства, които лекуват ,,уж'' едно, а причиняват други вреди.