Калпротектин

Диагноза, лечение и съвети за раздразнено черво

Модератор: Doctor_Mitev

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
eastman18
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Калпротектин

Мнениеот eastman18 » ср авг 31, 2016 9:13 pm

Д-р Митев, сред многото изследвания на калпротектин, които имам (всичките досега бяха много ниски подкрепящи диагноза СРДЧ), изведнъж едно изследване ми изскочи с резултат 60мг/кг което е малко над горната граница. Аз симптоми си имах и преди когато беше нисък и сега когато е леко завишен, но преди беше <20мг/кг - 1.2 ; 2.3 мг/кг и тн, а сега на това изследване имам завишение с 10мг/кг над горната граница. Чел съм че калпротектина имал шанс за false positive резултат. Дали трябва да предприема нещо или би могло да е инцидентно? Тия хора ще ме побъркат..... както имам ниски стойности и хоп изведнъж завишена и сигурно ако утре го повторя теста ще е пак нисък....

Потребителски аватар
Doctor_Mitev
Site Admin
Контакти:

Re: Калпротектин

Мнениеот Doctor_Mitev » чет сеп 01, 2016 9:13 pm

Трудно е да се отговори без да съм виждал конкретния пациент, но стойностите на различните изследвания варират (което е нормално), а също така може да има и фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати. Затова окончателната диагноза не се базира на един единствен тест, а на съвкупност от находки.

Калпротектинът разграничава IBD от IBS в повечето случаи, но хора без никакви оплаквания могат да имат резултат над горната граница.

Темата за интерпретацията на резултати от изследвания е изключително обширна и по-сложна отколкото повечето хора (и лекари) си мислят.

Съвсем наскоро прочетох книга по темата, която ми направи огромно впечатление:
https://www.amazon.com/Snowball-Blizzar ... 0465050646

Изводът е: Диагнозата е комплексен алгоритъм, не механично следване на тестове с определени гранични (cut-off) стойности.
Д-р Стефан Митев - Автор на сайта chervobg.com

eastman18

Re: Калпротектин

Мнениеот eastman18 » пет сеп 02, 2016 7:31 pm

Много добър отговор, благодаря Ви д-р Митев!

Върни се в “Всичко за раздразнено черво”