Водещ симптом диария – причини и значение

Диарията е чест симптом на различни заболявания

причини за възникване на диария

Терминът диария често се използва от пациентите за изразяване на различни отклонения от нормалното изхождане:

 • Повишена честота на изхождане (3 или повече пъти дневно)
 • Променена консистенция на изпражненията (кашави, воднисти, течни)
 • Повишено количество изхождания (над 200-300 грама/ден при възрастни)

Диария може да настъпи, както при леки, бързо преминаващи заболявания, така и при животозастрашаващи състояния изискващи незабавно лечение. Това налага бърза и точна диагноза от лекар.

Механизъм на възникване на диария

Диарията често е защитен механизъм предпазващ организма от различни увреждащи фактори действащи върху червата или други органи. Червата са едновременно абсорбиращ и секретиращ орган. Здравият организъм абсорбира по-голямата част(99%) от течностите приети през устата и отделени като секрет от различни жлези(слюнчени жлези, панкреас). В тези случаи изхожданията са добре оформени и редовни. Различни причини може да нарушат механизмите на чревна секреция и абсорбция.

Според механизма на възникване диарията може да бъде:

 1. Секреторна – дължи се на повишена секреция на вода в червата и/или намалена абсорбция. Най-честите причини за секреторна диария са инфекциозни заболявания. Други възможни причини са усилена перисталтика, намалена чревна повърхност(например след операции с изрязване на тънките черва – болест на Крон), ендокринно-активни тумори.
 2. Осмотична – при прием на осмотично активно вещество(лактулоза, манитол, сорбитол), което задържа водата в червата и тя не може да бъде абсорбирана от чревната стена. Част от тези вещества се използват като лекарства-лаксативи за повлияване на запек. Осмотична диария е налице и при лактозна непоносимост, фруктозна непоносимост и други по-редки ензимни дефекти. Характерна особеност на осмотичната диария е, че тя се прекратява при спиране приема на храна/осмотично активното вещество/
 3. Диария с комплексен механизъм

Клинична класификация на диарията

Диарията може да бъде остра (продължаваща по-малко от 2-4 седмици) и хронична. Острата диария обикновено е резултат на вирусни и бактериални заболявания, а хроничната се дължи на неинфекциозни болести.

Класификация на заболяванията водещи до диария:

 1. Инфекции с бактерии, вируси, паразити
 2. Хранителни алергии, отравяния
 3. Следствие на приема на медикаменти (лаксативи, Метформин, антибиотици водещи до псевдомембранозен колит и др.)
 4. Диария при синдром на малабсорбция – панкреасна недостатъчност, глутенова ентеропатия, тънкочревен бактериален свръхрастеж, синдром на късото черво, болест на Whipple
 5. Възпалителни чревни заболявания – болест на Крон, улцерозен колит, недиференциран колит
 6. Тумори – късен симптом (рак на дебелото черво, лимфом, вилозни аденоми)
 7. Исхемичен колит, радиационен колит
 8. Заболявания протичащи с нарушена перисталтика – синдром на раздразненото черво
 9. Ендокринни заболявания (хипертиреоидизъм, болест на Адисон, гастрином, карциноиден синдром)

Огромният списък на заболявания протичащи с диария налага внимателна интерпретация от лекар и назначаване на подходящо лечение. Консултирайте се с лекар при наличие на диария!

Диарията може да е водеща изява при синдром на раздразненото черво (СРЧ). Често тя е мъчителна и нарушава ежедневния комфорт на болния. При някои пациенти тя се съчетава с инконтиненция (незадържане на изхождането и “изпускане”). Това е главното притеснение на редица пациенти.

Връщане към главната страница -> Диагноза и лечение на раздразнено дебело черво.