Медикаментозно лечение при синдром на раздразнено дебело черво(IBS)

Внимание! Назначаването и провеждането на лечение се извършва само от лекар!

Лечение раздразнено дебело черво

Често общите мерки и спазването на подходяща диета не са достатъчни за облекчаване на симптомите при раздразнено дебело черво.

В тези случаи се започва медикаментозно лечение насочено към водещото оплакване– коремна болка, запек, диария или подуване на корема. Изборът на лекарство зависи от формата на заболяването.

Добър съвет е да се прилага само едно лекарство за определен период от време и след това да се оцени неговия ефект.

Лекарите не трябва да предписват множество лекарства с цел да “се отърват” от пациента. Контролните проследяващи прегледи са наложителни. Важно е от време на време да се спира лечението, за да се оцени дали то все още е необходимо. Ефективното медикаментозно лечение бързо възвръща своята ефективност, ако при лекарствена пауза оплакванията отново се появят.

Когато медикаментозните варианти за повлияване се изчерпят, лекарят трябва внимателно и ясно да обясни, че лечението може да продължи с немедикаментозни и други общи мерки като те може да са достатъчни за контрол и дори пълно овладяване на симптомите.

Групи лекарства в зависимост от водещото оплакване:

  • При запек(констипация) се използват препарати съдържащи фибри(възможно е повишено образуване на газове и понякога засилване на коремната болка) и лаксативи(различни видове очистителни средства).
  • При диария се прилагат антидиарийни препарати. Те намаляват честота на изхожданията и подобряват консистенцията на изпражненията, но не влияят върху болката и подуването на корема
  • При коремна болка се предписват спазмолитици(лекарства водещи до релаксация на гладките мускули на червата и повлияващи болезнените колики). Тези медикаменти са най-полезни за облекчаване на болка настъпваща след хранене(постпрандиална болка свързана със силно изразен гастроколичен рефлекс).
    Спазмолитиците се приемат 30 минути преди хранене. При ежедневна силна болка, неповлияваща се от горния клас медикаменти е възможно приложение на антидепресанти в дози многократно по-ниски от тези използвани при депресия. Антидепресантите модулират начина на възприемане на болката от централната нервна система. Ако се стигне до този вариант, лекарят трябва внимателно да обясни механизма на действие, мотивите за използване на ниска доза и страничните ефекти.
  • При подуване на корема и повишено отделяне на газове се започва с промени в диетата, а при липса на ефект се пристъпва към медикаментозно лечение. Пробиотиците (съдържащи полезни чревни бактерии) също може да имат положителен ефект.
  • Определен вид антибиотик, който има локален ефект и не се резорбира в червата.

Внимание! В статията умишлено не се споменават конкретни имена на медикаментозни продукти. Това е продиктувано от факта, че евентуалните опити за самолечение крият рискове.

Множеството различни класове лекарства използвани при синдром на раздразнено дебело черво доказват неговия многолик характер и нуждата от медицинска консултация.

Лечението на IBS трябва да е индивидуализирано и се определя само от лекар!

Вижте още → Немедикаментозно лечение