Диета при синдром на раздразнено черво(IBS)

Какво е значението на диетата за възникване на чревните оплаквания?
Отговорът на този въпрос не може да бъде еднозначен.

Част от пациентите със синдром на раздразнено черво(IBS) свързват началото на оплакванията с консумацията на определен вид храна, докато при други такава зависимост липсва.

Универсален съвет по отношение на диетата не може да бъде даден.

На пациентите трябва да се предложи да водят хранителен дневник, в който да отбелязват приетата храна и наличните оплаквания.  Понякога самият процес на хранене, независимо от вида на храната, може да провокира симптомите на IBS. (вижте Гастроколичен рефлекс)

При преобладаване на запек (IBS-C) се препоръчва повишен прием на течности(вода), плодове, ленено семе.

диета и храни при раздразнено дебело червоПри подуване на корема е необходимо ограничаване на газообразуващите храни- бобови растения, някои плодове, зеле, газирани напитки и др.

Диета с научно доказан ефект при раздразнено черво е т.нар. FODMAP диета.

Не трябва да се забравя, че други заболявания(глутенова ентеропатия, лактозна непоносимост, фруктозна непоносимост) причиняват оплаквания свързани с храненето и може да имитират проявите на IBS.

По тази причина диагнозата и лечението на раздразненото черво се извършват само от лекар!

В някои случаи пациентите може да имат видимо подобрение само чрез промени в диетата. Въпреки това обаче, оптимизираната диета може да се окаже недостатъчна при тежките форми на раздразнено дебело черво. Тогава се пристъпва към други методи за лечение – медикаментозни и немедикаментозни в съчетание с подходяща диета.

Вижте още → Медикаментозно лечение на IBS